Obnova Manastira Kastaljan/Restauration of Kastaljan Monastery

Dragi prijatelji,

Na inicijativu RSND “Lomonosov-Tesla” i MIKRUS Balkan Sistema, i predsednika obe organizacije gospodina Slobodana B. Jovanovića lično, otpočinjemo veliku akciju obnove manastira Kastaljan iz XIV veka koji se nalazi na planini Kosmaj nedaleko od Beograda. Manastir se nalazi na severoistočnoj padini planine Kosmaj, u selu Nemenikuće i posvećen je Svetom Georgiju.

Podignut je verovatno u 14. veku na temeljima rimskog kastruma iz 2. ili 3. veka u vreme kralja Dragutina što svedoči crkva koja pripada raškoj arhitektonskoj školi. Obnovio ju je despot Stefan Lazarević u 15. veku dodajući joj kupolu. Crkva je dimenzija 12,5 puta 6 metara i najstariji je deo manastirskog kompleksa koji još čine trpezarija i konak. Trpezarija je iz 15. veka dimenzija 18 puta 5,5 metara sa prizemljem i spratom. u trpezariji je nađena nadgrobna ploča iz 1332. godine koja svedoči o starosti ovog zdanja, ali je ona odneta. Konak je nešto mlađi od trpezarije sa prizemljem-odeljenjem za smeštaj putnika i spratom.

Ceo manastir je porušen krajem 17. veka. Krajem šezdestih i početkom sedamdesetih godina 20. veka manastir je bukvalno otkopan. Tom prilikom pronađena je časna trpeza sa urezanim likom jelena i fragmenti fresaka, što govori da je manastir nekad bio živopisan. U toku Prvog svetskog rata u okolini manastiri Kastaljan otpočeo je odlučujući kontranapad Timočke divizije u Kolubarskoj bici. Danas manastir Kastaljan je u ruševinama čekajući obnovu.

Nadamo se velikom odzivu naših prijatelja iz zemlje ali i iz inostranstva. Sve podatke imate na plakatima u prilogu a možete nas kontaktirati u svako doba.

Hvala svima unapred!

MIKRUS BALKAN SISTEM

Plakat za obnovu manastira Kastaljan
Plakat na engleskom jeziku

Leave a Comment

Translate »