Večno Božanstveno Hrišćansko društvo Sv. Jovana Jerusalemskog

Pavle I Petrović Imperator – Grand Master Reda Svetog Jovana Jerusalemskog

 

St. Petersburg

7. Novembar 1798.

Mi, dostojni vitezovi Velikog Krsta, zapovednici i vitezovi Velikog ruskog primorja i ostali članovi Reda Svetog Jovana Jerusalemskog okupili smo se u Sankt Peterburgu, glavnom sedištu našeg reda, da u naše ime i ime drugih naroda i svih članova uopšte, posebno poštujući naša čvrsta načela,da bi  proglasili Njegovo carsko veličanstvo, cara i autokratu cele Rusije, Pavla I, za velikog učitelja Reda Svetog Jovana Jerusalemskog.

Kada je Napoleon zauzeo Maltu, malteški vitezovi našli su utočište u Rusiji. Pavle I Petrovič Imperator nosi najveću zaslugu za očuvanje Reda Svetog Jovana Jerusalemskog. On je uspostavio rusku tradiciju unutar malteških vitezova i unutar carskih redova Rusije. Sagradio je 3 zamka oko Moskve.
Malteški krst sa 8 krakova simbolizuje 8 zemalja osnivača Reda dok sredina pripada Rusiji, koja nosi najveću zaslugu za očuvanje reda.

Civilizacijsko i hrišćansko pravo je da istočni krak Reda dobije internacionalno priznanje i suverenitet od svih centara i država, jer upravo zbog ruskog i srpskog uticaja i čuvanja Reda i relikvija, spašeno je i celokupno Hrišćanstvo i glavni principi i temelji vere.

 

Translate »